Gå till innehåll

Äldres skulder hos Kronofogden ökar

Äldre man och kvinna sitter med dokument

Enligt kronofogdens statistik ökar antalets äldre skulder, men det finns hjälp att få.

Nästan 40 000 personer över 64 år hade skulder hos Kronofogden vid slutet av 2022. Mer än hälften av dem har haft skulderna i över 20 år.

– Många äldre har levt med skulder under lång tid och har svårt att komma ur sin skuldsituation. Det handlar ofta om gamla skulder där vi ser att de ständigt ökar på grund av räntor och avgifter, säger Davor Vuleta, analytiker på Kronofogden.

Männen står för 80 procent av det totala skuldbeloppet. Samtidigt har skuldbeloppet ökat mer bland kvinnor än män sedan 2013. Ökningen är 66 procent bland kvinnor respektive 42 procent bland män. Utvecklingen är särskilt tydlig bland dem som är 80 år eller äldre. Skuldbeloppet mer än fördubblades för denna åldersgrupp under de senaste tio åren.

Kronofogden tar hänsyn till gäldenärens betalningsförmåga nu och i framtiden när det gäller att bevilja skuldsanering. En långvarig skuldsättning och en stor skuldbörda är omständigheter som pekar mot att en person uppfyller kraven för att beviljas skuldsanering.

Äldre beviljas skuldsanering i högre grad än yngre skuldsatta personer. Kronofogden visade i en tidigare analys att sannolikheten för att få skuldsanering ökar med stigande ålder. En bidragande orsak som pekades ut var att det kan vara svårare för äldre att påverka sina inkomster så att de kan betala av sina skulder. Att ansöka om skuldsanering kan därför vara en lösning för äldre personer att bli skuldfria.

  • Mer än hälften av alla äldre har haft skulder hos Kronofogden i mer än 20 år.
  • Nästan hälften av det totala skuldbeloppet består av räntor och avgifter.
  • Äldre har generellt sett mindre ekonomiska marginaler och påverkas därför mer av det rådande konjunkturläget.

Klippans kommun erbjuder kostnadsfri budget- och skuldrådgivning till dig som vill få bättre koll på din privatekonomi, sätta upp en hållbar budget eller behöver stöd i en besvärlig ekonomisk situation.
Här hittar du mer information om kommunens budget- och skuldrådgivare.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
8 juni 2023