Allmän information

Lyssna Skriv ut
Kontakt

Kontakt

Kundtjänst: 0435-280 00
E-post: kommun@klippan.se

Besöksadress:
Trädgårdsgatan 12, 264 80 Klippanlänk till annan webbplats

Valnämnden: 0722-39 68 41

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00- 17.00
Fredag
08.00-16.00

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Här kan du läsa mer om valet och få svar på vanliga frågor

Mer information om valet och information om valet på lättläst svenska, teckenspråk och översatt till andra språk hittar du på Valmyndighetens hemsida, www.val.se.länk till annan webbplats På Valmyndighetens sida hitter du även svar på vanligaste frågorna.länk till annan webbplats

Valnämnden- lokal valmyndighet


Valnämnden i kommunen ansvarar för det praktiska genomförandet av valet, vilket bl a innebär  att utrusta och bemanna vallokalerna på valdagen, sköta den preliminära sammanräkningen av rösterna i vallokalen och rapportera resultat.  Valnämnden ansvar även för förtidsröstningen, det vi tidigare benämnde poströstning, i kommunen.

Du når Valnämndens kansli under perioden 8 maj-26 maj på telefon 0722-39 68 41.

Klicka här för att hitta mer information om Valnämnden


Rösträtt i de olika valen

Alla som får rösta i valen och är upptagna i röstlängden får ett röstkort hemskickat med posten.

Du har rösträtt i valet till Europaparlamentet om du:

  • Senast på valdagen fyller 18 år
  • Är svensk medborgare och är eller har någon gång varit folkbokförd i Sverige
  • Är medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden

 

Röstkort

Röstkorten skickas ut i början av maj och senast 8 maj till alla som finns i röstlängden.


Om du inte har ditt röstkort med dig när du ska rösta, kan ett dubblettröstkort skrivas ut eller beställas hos kommunen, länsstyrelsen eller Valmyndigheten. För att få ett dubblettröstkort behöver du vara upptagen i röstlängden.

Du kan beställa ett dubblettröstkort på nummer 0722-39 68 41.  Dubblettröstkort kan även skrivas ut av röstmottagarna i de flesta lokaler för förtidsröstning.

Förtidsröstning

Du kan förtidsrösta från och med onsdagen den 8 maj om du inte har möjlighet att rösta i din vallokal på valdagen. Du kan rösta i alla förtidsröstningslokaler i Sverige.länk till annan webbplats 

För att förtidsrösta måste du ha med dig både röstkort och id-handling. Om du inte har någon id-handling kan du låta någon annan person intyga din identitet. Den person som intygar din identitet måste då visa sin id-handling.

Om du inte har ditt röstkort med dig, kan ett dubblettröstkort skrivas ut av röstmottagarna i de flesta lokaler för förtidsröstning eller beställas hos kommunen, länsstyrelsen eller Valmyndigheten. För att få ett dubblettröstkort behöver du vara upptagen i röstlängden.

I Klippans kommun kan du förtidsrösta i kommunhusets kundtjänst, Bygdegården i Östra Ljungby samt på våra bibliotek i Klippan och Ljungbyhed med följande öppettider: 


Kundtjänst Klippans kommunhuslänk till annan webbplats

Trädgårdsgatan 12

8-25 maj

26 maj

Måndag-torsdag

kl 08-17


Fredag

kl 08-16


Söndag

-

kl 08-21

 


Biblioteket i Klippanlänk till annan webbplats 

Storgatan 9

8-25 maj


Måndag, tisdag, torsdag

kl 10-19


Onsdag, fredag

kl 10-16


Lördag

kl 10-13


Söndag

kl 13-16


 


Biblioteket i Ljungbyhedlänk till annan webbplats

Kungsgatan 8B

8-25 maj


Måndag, torsdag

kl 14-19


Tisdag, fredag

kl 10-14


 


Bygdegården i Östra Ljungbylänk till annan webbplats

Gamla vägen 29

8-25 maj


Måndag-torsdag

kl 15-19


Du kan du få hjälp med att rösta

Rösta med bud
Om du på grund av sjukdom, ålder, funktionsnedsättning eller är intagen på häkte eller kriminalvårdsanstalt inte kan rösta i vallokal på valdagen kan du rösta med bud. Att rösta med bud betyder att någon annan än du själv transporterar rösten till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning. Om du bor, eller vistas, vid en lantbrevbärarlinje kan du också budrösta med hjälp av lantbrevbäraren. För att rösta med bud behöver du ett särskilt material som du beställer från kommunen eller Valmyndigheten.


Ambulerande röstmottagning
Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte själv kan ta dig till en röstningslokal och inte känner någon som kan vara bud åt dig, kan kommunens ambulerande röstmottagare hjälpa dig. Ambulerande röstmottagning betyder att röstmottagarna kommer till ditt hem eller annan plats där du befinner dig för att ta emot din röst. Din röst ska göras i ordning på samma sätt som en förtidsröst i en lokal för förtidsröstning. 


Skillnad mellan att rösta med bud och ambulerande röstmottagning
Ett bud får inte hjälpa väljaren utan är enbart en transportör av väljarens iordningställda röst till en förtidsröstningslokal eller väljarens vallokal. En budröst får göras i ordning tidigast 24 dagar före valdagen.

En ambulerande röstmottagare tar emot väljarens röst på samma sätt som i en förtidsröstningslokal och är, om  väljaren så begär, även skyldig att hjälpa väljaren att göra iordning sin röst. Röstmottagaren har alltid tystnadsplikt. Röstmottagaren har med sig allt behövligt material som finns i en förtidsröstningslokal och för även en väljarförteckning. Ambulerande röstmottagare kan ta emot röster under 18 dagar före valet.


Bokning av ambulerande röstmottagning
Du kan boka en tid för ambulerande röstmottagning genom att ringa 0722-396906. Du når oss via telefon måndag-fredag mellan kl. 09.00-11.00. Vid bokning av ambulerande röstmottagare ska du uppge namn och adress.