Brottsstatistik

Lyssna Skriv ut
Kontakt

Kontakt

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00- 17.00
Fredag
08.00-16.00

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Det skedde en minskning av antalet polisanmälda brott i Klippans kommun under 2015.

Under förra året anmäldes 2 165 stycken brott i kommunen. Det var 186 stycken färre polisanmälda brott jämfört med året dessförinnan (2014), det motsvarar en minskning på cirka 9%.

Minskningen härleds främst till två olika brottstyper, stöldbrott (utom bostadsinbrott) och hot, kränknings- och frihetsbrott. Stöldbrotten minskade från 983 till 866 stycken mellan 2014 och 2015. Hot, kränknings- och frihetsbrotten minskade från 311 till 256 stycken mellan samma år.

Några andra brottstyper ökade, exempelvis bostadsinbrott och misshandelsbrott. Bostadsinbrotten ökade från 43 till 53 stycken och misshandelsbrotten ökade från 136 till 171 stycken.

Under första kvartalet 2016 har vi observerat ett lägre antal bostadsinbrott i Klippans kommun, jämfört med motsvarande tid förra året. Det finns saker att göra för att minska risken att bli utsatt för bostadsinbrott.

  • Lär känna dina grannar!
  • Starta gärna en Grannar mot Brott-samverkansgrupp i ditt bostadsområde.
  • Var uppmärksam på främmande besök i omgivningen. Flertalet inbrott görs under dagen, när folk är på jobbet och i skolan eller på helgen när de boende åker iväg på gemensamma aktiviteter. 

Mörkertal
Givetvis finns ett mörkertal gällande antalet polisanmälningar i vår kommun. Henrik Ehrenberg, Klippans kommuns brottsförebyggare, uppmanar allmänheten att alltid och skyndsamt polisanmäla när de blivit utsatta för ett brott. Kommer inte det inträffade brottet till polisens kännedom så kan ingen utredning starta och fler människor kan komma att drabbas, innan någon gärningsman kan gripas.

Klippans kommun i jämförelse med andra skånska kommuner
Skåne ligger över riksgenomsnittet, vad avser antalet anmälda brott per kommuninnevånare i riket. I jämförelse med övriga kommuner i Skåne är Klippan en genomsnittskommun när det gäller antalet brott per kommuninnevånare.