Klippans logotype

Kulturkommunen

Klippans kommun har sedan många år tillbaka en aktiv kulturscen.

Mest känd är kommunen kanske för musikfenomenet Klippanpop men det finns även många spännande utställningar i Klippans Konsthall. Och givetvis är kommunen världskänd för det arkitektoniska mästerverket St. Petri kyrka.

Under slutet av 1970-talet hade Klippans kommun en aktiv musikscen. Genren som skulle komma att kallas "Klippanpopen" började i källarlokalen till musikskolan där musikföreningen Bombadill bildades. Det som i början mest var inspelningar av olika typer av ljudkollage blev så småningom studio till flertalet lokala band. Det första bandet som spelade in en skiva här var Kriminella Gitarrer. Deras första skiva, Vårdad klädsel släpptes 1978. Flera andra band följde, som The Push, Noise och Torssons. Tillsammans spelade banden in skivan Svensk pop som fick stor medial uppmärksamhet. Samtidigt bildades också skivbolaget Svenska Popfabriken. Torssons låt Klippans Centrum och Kriminella Gitarrers Knugen skuk, fick också stor uppmärksamhet i media.
I mitten av 1980-talet så avtog inspelningarna såväl som intresse från media. Men popfabriken har fortfarande en studio, belägen i kulturhuset Sågen i Klippans centrum och Klippanpopen lever än.

Senast uppdaterad: 2017-02-15
Sidansvarig: Lina Wideland

Klippans kommun
Besöksadress: Trädgårdsgatan 12, Klippan
Postadress: Klippans kommun, 264 80 Klippan


Telefon: 0435-280 00
E-post: kommun@klippan.se