Klippans logotype

Fysisk aktivitet på recept (FaR)

I Klippans kommun bedrivs verksamheten Fysisk aktivitet på Recept (FaR). Som patient inom sjukvården kan man få ett FaR- recept istället för, eller tillsammans med traditionell medicin. All legitimerad personal kan skriva ut detta recept.

Receptet är giltigt under tre månader för aktiviteten man väljer. Det går att få ytterligare ett FaR-recept vid behov. Det innebär att 2 x 3 månader är den maximala tiden man kan träna med FaR-recept. Sedan ska man träna som vanlig motionär.

På Klippans badhus kan du som har haft två FaR-recept, i anslutning till att det andra går ut, köpa ett FaR-3-kort till reducerat pris. Fortsätter du att träna kan du köpa ytterligare FaR-kort utan recept, till reducerat pris. Observera att vattengymnastik inte ingår i FaR-kort 3-6.

Receptet lämnas in på Apoteket Kronanlänk till annan webbplats där patienten även får en tid till ”Friskoteket”. Friskoteket finns på kultur- och fritidsförvaltningen, med ingång via Klippans bibliotek.

FaR-samordnare i Klippans kommun är Catharina (Catta) Samuelsson. Hon nås på telefon 0435-281 95 eller via mejl till klippansbadhus@klippan.se.

Rapport om FaR- verksamheten i Klippan 2015

 

Bakgrund:
FaR- verksamheten i Klippan bedrevs fram till och med 31 december 2007 i projektform med ekonomiskt stöd från Region Skåne. Projektet bedrevs genom ett samarbete mellan kultur- och fritidsförvaltningen och Vårdcentralen Klippan. Från och med januari 2008 ingår FaR-verksamheten i ordinarie verksamhet för både kultur- och fritidsförvaltningen och Vårdcentralen Klippan.

Nytt från maj 2015 är att Capio Citykliniken också ingår i samarbetet. Ett nytt samarbetsavtal är upprättat mellan kultur- och fritidsförvaltningen, Vårdcentralen Klippan, Capio Citykliniken samt Apoteket Kronan.

Upplägg:
FaR- verksamheten bedrivs med samma upplägg som tidigare år. Patienten bokar tid till ”Friskoteket” på Apotek Kronan. Friskoteket bemannas av FaR- samordnare, sjukgymnast/ Vårdcentralen, undersköterska/ Capio Citykliniken. En del recept lämnas in på LloydsApotek och dessa patienter kontaktar hälsostrategen för tidsbokning. Sedan 2012 följs även Kupolens patienter upp av FaR- samordnaren.

Fäll ut informationen under varje rubrik genom att klicka på plustecknet. Observera att alla patienter inte har besvarat uppföljningen samt har alla inte besvarat alla frågor.

Resultat Friskoteket:
Receptförskrivare:
Anledning för FaR- receptet:
Svar på uppföljning
Resultat Kupolen
Svar på uppföljning
Sammanfattning
Senast uppdaterad: 2017-05-30
Sidansvarig: Catarina Samuelsson

Relaterad information

Rapporter (FaR)

2014PDF (pdf, 63.6 kB)

Studie på "Fysisk aktivitet på recept"PDF (pdf, 567.5 kB).

Relaterade länkar

Samarbetspartners

man som tränar
motionssimmare

Klippans kommun
Besöksadress: Trädgårdsgatan 12, Klippan
Postadress: Klippans kommun, 264 80 Klippan


Telefon: 0435-280 00
E-post: kommun@klippan.se