Våld mot personer med funktionsnedsättning

Lyssna Skriv ut
Kontakt

Kontakt

Kundtjänst: 0435-280 00
E-post: kommun@klippan.se

Besöksadress:
Trädgårdsgatan 12, 264 80 Klippanlänk till annan webbplats

Socialförvaltningen: 
0435-28244
Besöksadress:
Tingsgatan 22, Klippanlänk till annan webbplats

Akut stöd hos Socialjouren: 0435-114 14

Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50
Det kostar inget och syns inte på din telefonräkning

Kvinnojouren Helsingborg
042 181 510
www.helsingborgskvinnojour.selänk till annan webbplats

Kvinnojouren Ängelholm
0431- 102 96
ww.kvinnojouren-engelholm.selänk till annan webbplats

Barnens rätt i samhället, Bris: 116 111
www.bris.selänk till annan webbplats

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00- 17.00
Fredag
08.00-16.00

 

 

 


Kvällar och helgerkartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
För kvinnor och män som har fysiska och psykiska funktionsnedsättningar kan det i vissa fall innebära att de har ett omfattande beroende av omgivningen för daglig vård och omsorg, vilket medför en särskild sårbarhet. Risken för beroende och utsatthet ökar med en funktionsnedsättning.

Nära anhöriga, personliga assistenter, ledsagare, färdtjänst eller annan vårdpersonal är exempel på personer där det kan upprättas ett beroende förhållande. Ju mer omfattande funktionsnedsättningen är, desto större blir personens beroende vilket kan vara en grund för en maktobalans till den/de personer personen är beroende av, vilket kan öka sårbarheten och utnyttjas av en potentiell förövare.

Då det finns t.ex. kommunikativa funktionsnedsättningar kan det vara svårt att berätta för sin omgivning om utsatthet för våld och därmed även att bli trodda och funktionsnedsättning kan även medföra svårigheter att ta sig hemifrån vid akuta situationer.

Ofta riktas våldet mot själva funktionshindret vilket exempelvis kan innebära att en rullstolsburen kvinna lämnas på ett sätt som gör att hon inte kan ta sig därifrån på egen hand. Slag och sparkar kan även riktas mot delar av kvinnans kropp som är särskilt smärtkänsliga på grund av reumatism eller dylikt. Våldsutövandet kan även bestå i att förvägra kvinnan medicin eller att på andra sätt underlåta att ge henne vård. Våldet kan leda till att den fysiska eller psykiska funktionsnedsättningen förvärras; i vissa fall är våldet själva orsaken till att en funktionsnedsättning har uppkommit.