Klippans logotype

Söderåsens nationalpark

Bokskog 430x

I Klippans kommun råder det ingen brist på vacker natur. Söderåsens nationalpark sträcker sig över 1 625 hektar och bjuder på vida utsikter, lummiga lövskogar och ett rikt djur- och insektsliv.

Nationalparken bjuder på många olika typer av upplevelser. Du kan sitta och slappna av vid sjön, ge dig ut på en mer krävande vandring eller gå de 90 metrarna upp till Kopparhatten där utsikten över sprickdalen och det skånska landskapet är fantastisk. Söderåsens nationalpark invigdes 2001 av HM Konungen.

Nationparken skog 150x

Skogen i nationalparken är en av de största sammanhängande naturskyddade ädellövskogarna i Nordeuropa. Den är en blandning av många olika trädsorter, bland annat finns bok, ek, lind och lönn här. Skogen ljuder av liv och här finns både stort och smått, på marken och i luften. Oavsett om du föredrar en stilla promenad eller en mer äventyrlig vandring så finns möjligheterna här, Söderåsens nationalpark är en
perfekt destination för en heldag i naturen.

Nationalparken bäck 150x

Parken bjuder också på många porlande, orörda vattendrag som även de har många invånare. Opåverkade vattendrag är sällsynta och de fiskar och bottenlevande djur som har gjort dem till sitt hem behöver skyddas för att kommande generationer också ska kunna uppleva dem. Sitt och koppla av en stund vid de strömmande vattendragen och njut av stillheten.

I parken finns ett besökscentrum med utställning i Skäralids naturum och en restaurang där du kan njuta av god, närproducerad mat. Huvudentrén vid
Skäralid når du med bil från Röstånga eller Ljungbyhed.
I nationalparken kan du också grilla och campa.

Senast uppdaterad: 2016-01-05
Sidansvarig: Matilda Brozén

Klippans kommun
Besöksadress: Trädgårdsgatan 12, Klippan
Postadress: Klippans kommun, 264 80 Klippan


Telefon: 0435-280 00
E-post: kommun@klippan.se