Gå till innehåll

Mat i magen istället för soptunnan

Kvinna står i en skolmatsal

Miljöstrateg Nora Björn

Varje dag tillagas ett stort antal måltider i kommunens olika verksamheter. Vi vill använda våra resurser på ett hållbart sätt och maten som vi lagar ska komma till nytta. Under 2022 har vi därför aktivt arbetat för att minska matsvinnet på våra skolor och förskolor. 

- Vi har kommit en bra bit på vägen med matsvinnsprojektet och nu är vi redo att ta ytterligare ett steg framåt, berättar Nora Björn, kommunens miljöstrateg. Vi har totalt minskat matsvinnet i gymnasieskolorna, grundskolorna och förskolorna med 23%.

Att maten hamnar i magen i stället för i soptunnan är en viktig del för skolorna i deras målarbete. Åtgärder som gör att elever äter mer, till exempel lugnare måltidsmiljö med fasta platser genom schemalagda luncher, leder ofta till att matsvinnet också minskar.

- Förutom att eleverna ska vara mätta och ha energi för hela skoldagen är såklart ett minskat matsvinn också en vinst för såväl miljön och klimatet som för ekonomin.

Projektet har bland annat gått ut på att på olika sätt berätta om matsvinn och dess effekter i skolmatsalarna. Men den största framgångsfaktor för att minska matsvinnet är ett ökat samarbete mellan skolpersonalen och måltidspersonalen.

- Hur scheman i skolorna läggs är viktigt, säger Nora. Likaså om lärarna är med i matsalen och arbetar med den pedagogiska måltiden samtidigt som de äter tillsammans med eleverna. Framöver kommer vi lägga ett stort fokus på samarbetet mellan skolan och köket, det är avgörande för att nå målen.

På Tegelbruksskolan har matsvinnet minskat med hela 70% under 2022 och även här lyfts samarbete och gemensamma vinster fram.
- Vi lärare och rektorer har tillsammans med måltidspersonalen varit på plats och jobbat med eleverna i matsalen för att minska svinnet, berättar Ronny Olesen, en av rektorerna på Tegelbruksskolan. Det är också eleverna på transportprogrammet som hämtar och lämnar maten vilket är ytterligare ett viktigt samarbete för oss.

- Personalen och eleverna på Tegelbrusskolan har gjort ett jättebra jobb under året, säger Nora. De är verkligen en förebild för arbetet med minskat matsvinn i kommunen.

Målet för projektet är att minska matsvinnet i kommunens skolor och förskolor med 50% på fem år. Under 2023 ska det ha minskat med 30%.

- Att öka medvetenheten hos eleverna kring matsvinn är en viktig del, berättar Nora. Det har vi bland annat gjort i våra matsalar genom bordsryttare med information och frågor som eleverna kan prata utifrån.

I projektet har också stödmaterial till personalen tagits fram. Utifrån det har alla grundskolor och förskolor tagit fram åtgärder som de ska arbeta med under 2023.

- Mycket kommer att hända i projektet under 2023 och det ska bli kul att fortsätta berätta om vårt viktiga arbete, avslutar Nora.

Skylt i en skolmatsal med texten Disk - Mätt och glad? Tack för att du slänger så lite mat som möjligt! Sortera och lämna din disk här. Tillsammans hjälps vi åt!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
9 februari 2023