Klippans logotype

Visioner och mål för måltiderna

Vision

Vår vision är att få samtliga elever och barn att äta en fullgod måltid utan tidspress, för att kunna ge det närings- och energibehov som behövs, så att den enskilde individen får bästa möjliga förutsättning för utveckling och lärande.

Det är välkänt att alltför många skolbarn slarvar med sin frukost. Om skolan införde obligatorisk frukostservering och eventuellt mellanmål  på eftermiddagen skulle eleverna få bättre förutsättningar för koncentration och skolan troligen få en lugnare arbetsmiljö. Mellanmål behövs för att fördela energiintaget under dygnet.

Mål

  • Kostavdelningen erbjuder en måltid som motsvarar  cirka: 25-30 procent av det rekommenderade dagsintaget av näring och energi till skolelever. Till heltidsinskrivna barn på förskolan skall motsvarande mängd uppgå till cirka: 65 procent. Resterande måltider ansvarar föräldrarna för.
  • Matsedlarna planeras centralt och i samordning med skola, barnomsorg och äldreomsorg.
  • Skollunchen skall bestå av en lagad måltid, en alternativrätt och ett vegetarisk alternativ.
  • Salladsbuffe med minst fem alternativ skall finnas. Morötter, vitkål, olika sorters bönor eller ärtor skall utgöra ett bas sortiment och kompletteras med andra grönsaker efter säsong och tillgång.
  • Mjukt bröd, grovt eller halvfint, samt knäckebröd ingår i alla måltider.
  • Drycker: enbart lättmjölk och vatten serveras.
  • Varje kök har möjlighet att själva utforma sina salladsbufféer och alternativrätter. Detta gör att varje enhet kan och skall vara lyhörd för sina gästers önskemål.
  • Lunchen på förskolan skall bestå av en lagad huvudrätt, grönsaker, mellanmjölk och hårt bröd.
  • Frukost och mellanmål på förskola och fritids skall vara smörgåsbaserat och bestå av ett grövre brödsortiment, lättmargarin, företrädesvis magra pålägg och mejeriprodukter.
  • Sockrade produkter skall undvikas och serveras sällan.

Mattider och Miljö

  • Inga måltider skall serveras före kl.11.00
  • Mat-schemat skall vara så planerat att varje elev skall kunna äta vid samma tidpunkt varje dag och att eleverna får tillräckligt med tid att äta
  • Vid schemaläggning och planering bör elever och matgäster sättas i centrum då regelbundna mattider underlättar ämnesomsättningen, ger bättre humör och motverkar ätstörningar

Viktigt är också betydelsen av vuxennärvaro i matsalen. När lärare och andra vuxna äter tillsammans med barn och ungdomar skapas en lugn och trevlig miljö. Önskvärt är att minst en vuxen äter tillsammans med en klass. Matsalarnas miljö bör vara inbjudande och locka såväl elever som vuxna att vilja äta tillsammans.

Matsalsmiljön på skolorna är på de flesta enheterna ljusa och trivsamma och med bra schemaläggning av måltiderna blir det en trevlig mötesplats för såväl elever, lärare och andra vuxna.

Senast uppdaterad: 2015-09-03
Sidansvarig: Stina Madeleine Palmer

Kontakt

Chef för måltidsavdelningen
Lill Spenninge
Telefon: 0435-284 93
E-post: lill.spenninge@klippan.se

Kostekonom
Stina Palmér
Telefon: 0435-282 53
E-post: stina.palmer@klippan.se

Klippans kommun
Besöksadress: Trädgårdsgatan 12, Klippan
Postadress: Klippans kommun, 264 80 Klippan


Telefon: 0435-280 00
E-post: kommun@klippan.se