Kommunen startar särskild enhet för covid-19

Socialförvaltningen har god framförhållning

 Från och med nästa vecka kan vi öppna upp kommunens särskilda enhet för brukare som insjuknar i Covid-19. Det är den nyrenoverade Rickmansgården som kommer att användas. Det här är en beredskapsåtgärd för ett värre läge än det vi nu har. Denna avskilda enhet ger oss bra förutsättningar att hantera samt förhindra eventuell smitta bland våra brukare.

Enhetschef Madelene Larsson visar Socialnämndens presidie runt i lokalerna på Rickmansgården, det är ordförande Anna Andresen och vice ordförande Lars Johan Forsberg som är på besök.

Hon berättar att hela enheten består av 18 rum med 2 avdelningar, grön och blå avdelning. Det är grön avdelning som först ska tas i drift.

- Slutbesiktningen är klar och riskanalyserna är klar, det är bara några småsaker som ska fixas efter besiktningen.

- Fyra rum är helt klara och förberedda för brukare. Smittskyddsutrusning levereras i eftermiddag. Det är medarbetare med stor erfarenhet som kommer att bemanna enheten, de är klara efter utbildning med MAS. Tillsammans med schemaläggaren har vi lagt ett schema med god återhämtning, de får fler lediga dagar än vanligt, minimum 2 dagar.

- Vi kommer att använda engångsartiklar till det mesta. Arbetskläder läggs i tvättpåsar som löses upp i tvättmaskinen. Det är mycket bra skyddsåtgärd att medarbetarna inte behöver röra vid tvätten när den är lagd i tvättpåsen.

Ordförande Anna berättar att hon jobbat 16 år som undersköterska i Ljungbyhed och de allra flesta på Rickmansgården. Jag tycker det är fantastiska lokaler med öppna ytor, mycket ljusinsläpp och härliga omgivningar. Nu är de dessutom uppgraderade med modern teknik.

- Att kunna färdigställa dem så här snabbt till Covid-19 patienter har varit ett hårt arbete för förvaltningen. Jag är glad och mycket stolt att det överhuvudtaget har kunnat genomföras för både invånarnas skull men framför allt för personalens trygghet, säger Anna.

Madelene, Anna och Lars Johan

Höj- och sänkbar toalett och vask

Publicerad: 2020-04-24