Bygg- och anläggningsprogrammet

Lyssna Skriv ut
Kontakt

Kontakt

 

Besöksadress Tegelbruksskolan
Holmgårdsvägen 4
264 80 Klippan
Telefon till expedition:
0435 - 285 30

Rektor
Ann-Sofie Widén


Inriktningsledare

Anna Eriksson

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-17.00
Fredag
08.00-16.00

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Ett praktiskt yrke som erbjuder stor variation där du arbetar mycket utomhus. Inriktningar inom husbyggnad samt mark- och anläggning.

Under årskurs ett får du en bra grundläggande byggutbildning och en förståelse för många av byggbranschens yrkeskategorier. Från utsättning och grundarbete får du, tillsammans med gruppen, arbeta dig uppåt och prova på de olika momenten vid ett husbygge, till exempel att armera, gjuta, mura, snickra, måla, tapetsera och arbeta i plåt. Dessutom kommer du att få prova diverse markarbeten, såsom läggning av markplattor, kantstenssättning och vissa avloppsarbeten. Du får även lära dig att hantera olika material, maskiner och verktyg.

I slutet av årskurs ett väljer du inriktning Husbyggnad, med någon av profilerna betong, mur eller trä, eller inriktning Mark- och Anläggning/Anläggningsförare.

Väljer du inriktningen Mark och anläggning så har du möjlighet att få dubbla lärlingsböcker genom att också utbilda dig till Anläggningsförare.

Anläggningsföraren har en viktig uppgift i dagens byggande. Olika anläggningsmaskiner används vid grävning av grunder, bergarbeten, lastning, vägbyggen etc. Alla anläggningsmaskiner är idag mycket avancerade med hög kapacitet och stor precision och en anläggningsförare måste också kunna göra enklare beräkningar och läsa ritningar. I utbildningen får du också lära dig hur maskinerna fungerar och hur de skall underhållas. Efter godkänt resultat på utbildningen får du BYN/TYA arbetsbok.

En viktig del av andra och tredje året består av APU, dvs. du är ute på byggarbetsplatser och genomför din praktiska yrkesutbildning. Om du är duktig under praktiken och visar vad du går för kan det leda till ett jobb.