Fordons- och transportprogrammet

Lyssna Skriv ut
Kontakt

Kontakt

 

Besöksadress Tegelbruksskolan
Holmgårdsvägen 4
264 80 Klippan
Telefon till expedition:
0435 - 285 30

Rektor
Ann-Sofie Widén


Inriktningsledare Personbil

Dick Johansson

Inriktningsledare Transport
Johan Jönsson

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-17.00
Fredag
08.00-16.00

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Är du intresserad av teknik, bilar, lastbilar eller andra fordon?

Fordons- och transportprogrammet är en yrkesutbildning för dig som vill arbeta i en internationell bransch i mycket snabb utveckling. Du utbildas för ett praktiskt arbete främst med att köra eller reparera olika typer av fordon. Yrkesutövningen kräver även goda teoretiska kunskaper.

Under det första året får du lära dig grundläggande kunskaper inom fordons- och transportbranschen och i kursen fordonsteknik. I slutet av första året börjar du fördjupa dina kunskaper ytterligare inom inriktningen personbilsteknik, maskin- och lastbilsteknik eller transportteknik.


Inriktningen Personbilsteknik

Ger dig kunskaper i att söka efter fel, reparera och serva lätta fordon. Under utbildningen tränas du i förmågan att lösa problem, självständigt och i grupp. Vi vill utveckla ditt tekniska kunnande och stimulera intresset för ny teknik. Efter utbildningen kan du till exempel arbeta som mekaniker inom personbil, maskin eller lastbil

Inriktningen Transportteknik
Ger dig kunskaper inom transportsystem, trafikkunskap och logistik. Under utbildningen får du få lära dig att köra olika transportfordon och du får utbildning i de många teoretiska kunskaper som krävs. I utbildningen väljer du profil mot anläggning, nationella eller internationella transporter. Efter utbildningen kan du till exempel arbeta som yrkesförare eller med logistik.


Lärlingsutbildning
Vi erbjuder även inriktningarna Lastbil och mobila maskiner samt Karosseri och lackering som lärlingsutbildning. Det första året är utbildningen förlagd på skolan, under årskurs två och tre en allt större andel på lärlingsföretaget. Utbildningen ger dig kunskaper i att söka efter fel, reparera och serva maskiner och lastbilar.


Flygplatsteknikutbildningen

Den riksrekryterande Flygplatsteknikutbildningen på Tegelbruksskolan är den enda utbildningen inom denna inriktning i södra Sverige. Som färdigutbildad flygplatstekniker har du jobbchanser över hela världen.

Grunden är en transportutbildning där du får körkortsbehörigheter upp till C och sedan fördjupning i flygplatsteknik. Särskilda säkerhetskrav behöver uppfyllas inom denna inriktning. Förutom att hålla flygplan och landningsbana i gott skick, måste du kunna rädda liv. Därför ingår bl.a. brand och räddning i utbildningen. Dessutom får du lära dig de arbetsuppgifter som sker på flygplatsen. Det handlar om att lasta bagage, tanka flygplan, säkerhetskontroll och mycket annat. Utbildningen sker i samarbete med Ängelholm Airport med praktik på flygplatser i regionen. Under praktiken följer du flygplatsens schema och provar på alla de arbetsuppgifter som förekommer. Detta ger dig en bred kompetens och gör dig attraktiv på arbetsmarknaden.