Bra skollunch

Lyssna Skriv ut
Kontakt

Kontakt


Chef för måltidsavdelningen
Lill Spenninge

Öppettider

Måndag-torsdag
08.00-17.00
Fredag
08.00-15.00

Receptionen i kommunhuset håller lunchstängt klockan 12–13. Vi nås ändå på telefon, chatt, facebook och e-post.

kartpin

Skicka ett meddelande till kundtjänst
Detta är en bra skollunch i Klippans kommun
Bra matvanor är en förutsättning för att må bra, växa, utvecklas, orka arbeta och gå i skolan. Elever som äter en tillräcklig lunch orkar koncentrera sig under lektionerna och har därför bättre förutsättningar för att prestera bra i skolan. Skollunchen är därför en viktig resurs i skolarbetet. Idealet är att skollunchen ska vara så tilltalande att varken elever eller den vuxna skolpersonalen väljer andra alternativ till lunch. Då kan skolrestaurangen bli en positiv mötesplats för hela skolan. En riktigt bra skollunch är både god, hälsosam och lustfylld. (Riktlinjer för en bra skollunch.)

De här riktlinjerna har tagits fram av Centrum för Tillämpad Näringslära/Hälsomålet och Livsmedelsverket. Riktlinjerna är underlag för kostpolitiska mål i kommuner, men är också ett redskap för att säkra kvaliteten på måltiderna i den enskilda skolan.

Om riktlinjerna följs, kan skola och föräldrar vara trygga i förvissningen om att barn och ungdomar varje dag erbjuds en näringsrik och välbalanserad kost och som dessutom är tillagad av säkra råvaror.

Tydligt matbudskap
Kostavdelningen är tydlig i matbudskapet att servera måltider som är goda och näringsriktiga, men som också ger en insikt om vad bra mat är.
Vi väljer medvetet bort måltider av snabbmatskaraktär som t.ex. pizza och hamburgare. Vi tillagar mat av rena råvaror, väljer fiberrika och fettfattiga livsmedel. De hel- och halvfabrikat som används är av hög kvalitet, med ett innehåll av kända råvaror.

Vårt mål är först och främst nöjda matgäster, men vi ser även oss som en del av skolan. Vi kan bidra till elevernas välbefinnande att må bra, växa, tillgodogöra sig kunskap, utvecklas och dessutom få insikt om kostens betydelse i ett längre hälsoperspektiv.