Gå till innehåll

Snart valborg – tips till dig som är vårdnadshavare

Snart är det valborg och här kommer en hälsning till dig som är förälder. Inför valborg, som är en tid då många unga har sin alkoholdebut är det viktigt att du våga prata med ditt barn kring alkohol och narkotika. Med gemensam hållning kan vårdnadshavare och vuxna minska ungas drickande. Det är bra om vuxna tillsammans kan stå i enade i frågan om tydlig gränssättning.

Fundera på detta

  • Prata med ditt barn om vad de ska göra, vilka de ska träffa och var.
  • Var tillgänglig och be ditt barn höra av sig om det skulle hända något.
  • Köp inte ut. Om du köper ut alkohol visar du att det är okej att de dricker.
  • Prata om langning. Berätta för äldre kompisar och syskon att du förväntar dig att de inte köper ut alkohol.
  • Ibland behöver man hjälp till att säga nej. För föräldrar handlar det mycket om att ge sina barn bra argument. Berätta att det är starkt att kunna visa en egen vilja och att säga nej, till alkohol och andra saker, även när alla andra säger ja.
  • Ta hjälp av andra föräldrar. Ibland kan det vara skönt att veta vad som gäller i andra familjer när argumentet ”alla andra får” dyker upp i diskussioner med din ungdom.
  • Visa kärlek. Din tonåring behöver förstå att du tycker om hen oavsett vad som händer. Närhet och kärlek betyder mycket, oavsett hur gammalt ditt barn är.

Mobila Teamet finns på plats

Barn- och ungdomscoacherna i Mobila Teamet arbetar ute under valborgskvällen. De finns till för stöd och hjälp till unga och för att skapa trygghet i Klippans kommun. Om du behöver hjälp och stöd kring att prata med din ungdom, ta gärna kontakt med dem.

Viktiga kontaktuppgifter

Barn- och ungdomscoacher:

Sara Andersson, 0435-28535
Ida Ivarsson, 0435-28546
Daniel Berg, 0435-28626

Tipsa Polisen via webben eller 114 14. Vid akuta ärenden som pågående brott, ring 112.

Mer stöd:

Trevlig valborg!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
24 april 2024