Gå till innehåll

Naturligt ljus positivt för brukare och personal

En grupp med personal från äldreboendet Ljungbygården står tillsammans och ser glada ut

Personal på Ljungbygården. Från vänster Donnadel, Marie, Sandra och Harrine och sittande Carina

På boendena Ljungbygården och Syrengården är belysningen anpassad efter det naturliga skiftet i ljus under dygnets timmar.

Dygnsrytmljus är ett automatiskt styrt ljus som stödjer den naturliga dygnsrytmen för boende och personal. Ljuset smälter naturligt samman med ljuset utomhus. Det går upp med solen, är starkast mitt på dagen och på natten tänds ett specialdesignat bredspektrat nattljus.

Enhetscheferna Sandra Prahl och Kristina Crnoja är stolta över att man satsat på boendena Syrengården och Ljungbygården i Ljungbyhed.

- Vi är först i Sverige på ett vård- och omsorgsboende som har dygnsrytmljus. Ljuset härmar dygnets växlingar och forskningsstudier i Danmark visar på att både personal och brukare får bättre sömn, lättare att stiga upp, snabbare återgång till normalrytm efter nattarbete. Det minskar depression, trötthet och förbättrade dygnrytmsmarkörerna melatonin och kortisol.

- Vi har det mycket ljusare och trevligare på dagen, berättar Carina som arbetar på Ljungbygården. Brukarna är mer vakna och pigga mitt på dagen även nu under den mörka årstiden. Vi som arbetar här känner oss piggare.

- Det är skönt att börja morgonen i ett dämpad ljus, berättar Jane och Ulla som arbetar på Syrengården. Det känns lite lugnare, trevligare och behagligt att komma till jobbet. På kvällen är brukarna trötta och vill gå och lägga sig när ljuset dämpas och solen går ner.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
6 april 2023