Gå till innehåll

Kompetensförsörjning i fokus i äldrestrategin

Två personer står vid en stor skärm och presenterar för en grupp människor

Att hitta och rekrytera personal är den svenska välfärdens största utmaning de kommande åren. Det kommer inte finnas tillräckligt mycket personal för att fylla rekryteringsbehovet. Klippans kommun behöver därför arbeta med en långsiktig strategi för en hållbar kompetensförsörjning. 

Detta är en viktig del av vår äldrestrategi och var fokus för workshop 3 i framtagandet.

Positivt är att vi har många som söker tjänster som undersköterska och till våra sommarjobb. Vi har en utmaning i att gymnasieelever inte söker sig till vård- och omsorgsprogrammet här utan väljer i stället att studera i andra kommuner.

- Vi har bra handledare här i kommunen, berättar projektledare Fitore Sallova. Det är avgörande för att nya kollegor ska känna sig välkomna till sin nya arbetsplats och ökar sannolikheten att de vill stanna, det är något vi måste hålla fast vid och fortsätta bygga på.

Att ha arbetsplatser där personalen känner sig uppskattade och där gruppsamhörigheten är stark är viktigt. Likaså att personalen får möjlighet att utvecklas i sin yrkesroll.

- Vi ska aldrig underskatta vikten av teambuilding och att personalen ska känna sig uppskattade på sin arbetsplats, säger Fitore.

Precis som vid tidigare workshops så lyfts behovet av samverkan, exempelvis med andra kommuner och Region Skåne men även inom vår egen kommun.

- Vi får inte alltid till den interna samverkan, berättar Fitore. Detta kan bero på verksamheter i stuprör eller att samverkan är beroende av enskilda personer och att det sedan rinner ut i sanden när hen slutar. Här måste vi bli bättre.

- Vikten av att ta in olika perspektiv och dra nytta av varandras kunskap ser vi även i själva projektet med att ta fram äldrestrategin, säger Fitore. Att vi har möjlighet att samarbeta med forskare från tre olika lärosäten är stort och ger oss både information och inspiration i vårt arbete.

Att förändringar behövs för att vi ska kunna lösa kompetensförsörjningen är alla överens om. Då är det viktigt att vi också har förutsättningarna för att hålla ut genom processen.

- Vi måste ha ett helhetstänk där vi ser möjligheterna, berättar Fitore. Vi måste också hålla ut och följa upp arbetet under vägen.

- Något vi också måste ta med oss är vikten av att marknadsföra oss, både yrkena som sådana och oss som kommun, avslutar Fitore. Det finns mycket vi kan göra, bland annat att bjuda in för att visa upp våra verksamheter på ett bättre sätt.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
18 april 2023