Gå till innehåll

Eldningsförbud i Klippans kommun

Utsikt över skog och kullar

I Klippans och Åstorps kommuner är det förbjudet att elda utomhus i skog och mark. Förbudet innebär att alla former av eldning utomhus. Med utomhus avses i denna föreskrift skog eller mark så nära skog att eld lätt kan spridas vidare i terrängen.

Klippans kommun meddelar med stöd av 2 kap. 7 § förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor följande.

Förbudet omfattar aktiviteter som eldning, grillning, matlagning, bränning med fast bränsle (ved, kol, gräs, ris, grenar etcetera) samt aktiviteter som innefattar användande av spritbrännare, gasolbrännare, pyroteknik eller så kallade heta arbeten i skog och mark. Förbudet gäller även iordningställda grillplatser.
Det är tillåtet att grilla med kol/briketter/gas på egen tomt med grill på ben eller stativ så att det inte finns risk för brandspridning. Grillen ska placeras på ett jämnt underlag av grus eller sten på behörigt avstånd från brännbart material. Ha alltid tillgång till vatten för att kunna släcka elden.
OBS: engångsgrillar får inte användas.

Undantag från förbudet kan i särskilda fall medges av den myndighet som fattat beslut om denna föreskrift. Denna föreskrift gäller från och med den 2023-06-07 klockan 12.00 fram till beslut om föreskriftens upphävande.

Den som uppsåtligen eller genom oaktsamhet bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter med stöd av 10 kap. 3 § lag (2003:778) om skydd mot olyckor.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
9 juni 2023