Gå till innehåll

Hur beredd är du i händelse av kris?

En översvämmad gata i centrala Klippan. I bakgrunden syns en brandbil.

Den 9 juni uppstod en stor vattenläcka i centrala Klippan. Stora delar av gatan och järnvägsspåret svämmade över.

Denna vecka är det beredskapsveckan. Det är en årlig informationsinsats i hela landet som är till för att öka vår motståndskraft inför kriser och krig.

Att ha beredskap inför olika typer av kriser är alltid en god idé. Din hemberedskap kan bland annat bestå av att ha en beredskapslåda som du fyller med exempelvis vattendunkar, konservburkar, batterier, ljus och tändstickor.

Det behöver inte vara en större samhällskatastrof som sker för att du ska ha nytta av lådan. I början av juni, mitt i högsommarvärmen och studentfirandet, gick en stor vattenledning sönder i Klippan och stora delar av Klippanborna blev utan vatten. Läckan tog flera timmar att laga och det dröjde nästan ett dygn innan vattnet hade nått ut genom ledningarna till alla drabbade hushåll igen. En händelse som denna eller exempelvis ett längre strömavbrott kan hända när som helst utan förvarning och det är individens ansvar att kunna klara sig själv de första dygnen. Om du kan klara dig själv så kan också samhällets resurser gå till att hjälpa de som är svagast i samhället.

Om en kris inträffar behöver du vara beredd att själv se till att du har vatten, mat, värme och tillgång till kommunikation för att klara dig de första dagarna.

Kom och prata krisberedskap med oss!

På lördag den 30 september klockan 10:00-14:00 utanför Klippans bibliotek kan du träffa oss från kommunen och Frivilliga resursgruppen (FRG) för att prata beredskap, vad våra frivilliga organisationer arbetar med i Klippans kommun och vad som är bra att ha i hemmet vid en kris. Vi kommer bland annat ge tips på vad som är bra att ha i en krislåda.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
25 september 2023