Gå till innehåll

Våra skolor har minskat matsvinnet med 31 %

I skolmatsalen på Kungsfiskareskolan står en skylt med information om matsvinn och en uppmaning att vara med och minska matsvinnet.

I våra skolmatsalar påminner vi eleverna om att minska matsvinnet. Bland annat står dessa skyltar där eleverna tar mat. Denna skylt står i matsalen på Kungsfiskareskolan.

Idag den 29 september är det internationella matsvinnsdagen. Matsvinnsdagen antogs 2019 av FN för att uppmärksamma matsvinnets konsekvenser och möjliga lösningar. Globalt sett slängs en tredjedel av all mat som produceras. I Klippans kommun har vi aktivt arbetat för att minska matsvinnet på våra skolor, förskolor och vård- och äldreboenden sedan förra året.

I drygt ett år har vi arbetat med matsvinnsprojektet i våra skolor. Åtgärder som gör att elever äter mer, till exempel lugnare måltidsmiljö leder ofta till att matsvinnet också minskar. Resultatet blir inte bara mindre matsvinn, utan även att eleverna blir mätta och får mer energi.

I skolköket arbetar måltidspersonalen för att minska matsvinnet. Bland annat jobbar de med att laga och lägga fram mat i omgångar och använder rester på ett kreativt sätt som att exempelvis riva ner överblivna grönsaker i brödet.

En annan framgångsfaktor är ett ökat samarbete mellan skolpersonalen och måltidspersonalen. Lärarna är med i matsalen och arbetar med den pedagogiska måltiden samtidigt som de äter tillsammans med eleverna. I projektet har både personalen i skolan och köket fått stödmaterial och utifrån detta har de tagit fram olika åtgärder som de arbetar med under året för att minska matsvinnet.

Sedan projektets start i mars 2022 till senaste mätningen i juni 2023 har matsvinnet minskat med 31 % på våra grundskolor och gymnasium. Vår målsättning i projektet är att minska matsvinnet med 30 % under 2023 och med 50 % till 2026 på våra förskolor, grundskolor och gymnasium.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
29 september 2023