Gå till innehåll

Klippans kommun firar Den offentliga måltidens dag!

Åbyskolans kökspersonal står framför den nya serveringslinjen i ek.

Kökspersonalen från Åbyskolans kök står framför den nya serveringslinjen i ek.

Den offentliga måltiden är något som berör många. Varje dag serveras elever, skolpersonal och många äldre mat i den offentliga miljön. I Klippan arbetar vi ständigt för att utveckla och förbättra den. Därför är vi självklart med och uppmärksammar Den offentliga måltidens dag som firas nationellt den 19 oktober.

Visste du att det serveras 3 miljoner skattefinansierade måltider inom förskola, skola, vård och omsorg i Sverige varje dag! Det har så klart en stor betydelse för människors liv. Det här uppmärksammas och firas på flera platser runt om i vårt land den 19 oktober på Den offentliga måltidens dag, och inte minst i Klippans kommun.

På skolor, förskolor och inom äldreomsorgen i Klippans kommun kommer elever, personal och brukare att serveras lite extra festlig mat utöver det som dagligen dukas fram. Vad sägs om tunnbrödsrulle med morot, skinka och mjukost. Till dessert serveras Frutti med citruston och bär. På serveringsplatserna kommer det finnas receptkort på det som serveras, som den nyfikne kan ta med hem för att på egen hand laga till maten.

Två receptvykort som visar Frutti med citrus och blåbar. Ett receptvykort som visar tunnbrödsrulle med mjukost och morot

Klippan satsar på matmiljöerna

Klippans kommun har vi de senaste åren satsat ordentligt på måltidsmiljöerna i skolorna runt om i kommunen. Man har skapat restauranglika miljöer där elever och personal ska trivas och äta god och näringsrik mat.

På Antilopen byggdes matsalen nyligen om av kommunens hantverksgrupp som tillsammans med kökspersonalen har gjort om matsalen till en funktionell och mysig matmiljö, något du kan ta del av i filmen där chefen för hantverksgruppen, Erik och kökschefen Susanne berättar om deras samarbete och framgång.

Kanske Sveriges längsta serveringslinje i ek

Åbyskolan, i centrala Klippan, har tidigare renoverats men har nyligen rustats upp med vad som troligen är Sveriges längsta serveringslinje i ek! Dagen till ära kommer Åbyköket servera sitt vinnarrecept som passar dygnets alla måltider; Gibanica, filodegsrulle med fetaost.

I dagsläget är det bara några skolenheter som behöver uppfräschning, mestadels i nya möbler i matsalarna vilket kommer ske i överskådlig tid. Därefter har alla skolkök i kommunen rustats upp.

Hög kvalitét

I Snyggatorpskolans kök serverar kökspersonalen inte bara elever och personal utan lagar även mat som kyls ner och sedan körs ut till brukare inom äldreomsorgen. Att kyla maten förenklar transporten och de brukarna som är sist på utkörningsschemat behöver inte riskera att serveras ljummen mat utan kan själva värma och välja vilken måltid som passar dem bäst just den dagen då man väljer utifrån ett koncept på nio rätter per vecka.

Det är som sagt otroligt viktigt med måltider i den offentliga miljön och Klippans kommun fortsätter arbetet med att se till att hålla den högsta kvalitén för såväl ung som gammal.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
19 oktober 2023