Gå till innehåll

Vi ändrar hastigheten i våra tätorter

I en korsning i Klippan står en man i varselkläder på en stege och byter vägmärken. Han håller i ett vägmärke för 50 kilometer i timmen, och på stolpen finns nu ett vägmärke med 40 kilometer i timmen.

I november ändrar vi hastigheterna på många av våra gator i våra fyra större tätorter Ljungbyhed (10 november), Klippan (3 november), Stidsvig och Östra Ljungby (17 november). Detta gör vi bland annat för att öka trafiksäkerheten.

Trafiksäkerheten ökar när varje gata får rätt hastighet utifrån sin storlek och belastning. På vissa gator sänker vi hastigheten och på vissa höjer vi hastigheten. Det är bland annat gatans förutsättningar som avgör vad som lämpar sig just där. De nya hastigheterna bidrar därför också till bättre framkomlighet.

Den största förändringen är att vi kommer sänka bashastigheten från 50 kilometer i timmen (km/h) till 40 km/h på nästan alla gatorna i tätorterna. Vi kommer även att tidsbegränsa när det är 30 km/h utanför skolor.

Utanför skolor gäller idag 30 km/h dygnet runt, men under hösten kommer tilläggstavlor att sättas upp så att den sänkta hastigheten endast gäller under skoltid mellan klockan 07:00-17:00, övrig tid när det inte är någon verksamhet i skolan är det 40 km/h som gäller.

- Vi vill att tilläggstavlor gör så att föraren blir mer uppmärksam och tänker till om vilken hastighet som gäller just då och därmed håller hastigheten. Vi tror också att om vi har 40 km/h övrig tid så flyter trafiken på bättre, säger Madeleine Kristersson som är trafikingenjör i Klippans kommun.

Arbetet med att sätta upp nya stolpar på platserna för hastighetsskyltarna kommer att pågå under några veckor i höst. Från och med 3 november kommer nya hastigheter gälla i Klippan, den 10 november gäller de i Ljungbyhed och den 17 november är det Östra Ljungbys och Stidsvigs tur att få nya hastigheter.

- Det är alltid förarens ansvar att vara uppmärksam på vägmärkena och hålla rätt hastighet och följa trafikreglerna i området, berättar Madeleine Kristersson. Så du som fordonstrafikant – var extra uppmärksam på hastighetsbegränsningarna under hösten då de kan ha ändrats på gator du vanligtvis kör.

- Polisen ser positivt på hastighetsändringen, vi följer och stöder kommunen i sitt arbete att göra Klippans kommun till en trygg plats att vistas på, säger Alexandra Norén, kommunpolis i lokalpolisområde Klippan.

Beslutet om att ändra bashastigheten i våra tätorter togs i kommunstyrelsen den 5 oktober 2022 och då beslutades också att ändringen skulle genomföras under 2023.

Här finns kartor över Ljungbyhed, Klippan, Stidsvig och Östra Ljungby.

  • De gröna linjerna på kartan betyger gångfart.
  • De lila linjerna på kartan betyder 30 kilometer i timmen.
  • De gula linjerna på kartan betyder 40 kilometer i timmen.
  • De orange linjerna på kartan betyder 50 kilometer i timmen.
  • De blå linjerna på kartan betyder 60 kilometer i timmen.
  • De mörkgrå linjerna på kartan betyder 70 kilometer i timmen.
  • De vägar på kartan som är vita och inte har en färgad linje behåller samma hastighet som de har idag.
Kartbild över Ljungbyhed med linjer i olika färger som visar på nya hastigheter.

Ljungbyhed. Klicka på bilden för att förstora den.

Kartbild över Klippan med linjer i olika färger som visar på nya hastigheter.

Klippan. Klicka på bilden för att förstora den.

Kartbild över Stidsvig med linjer i olika färger som visar på nya hastigheter.

Stidsvig. Klicka på bilden för att förstora den.

Kartbild över Östra Ljungby med linjer i olika färger som visar på nya hastigheter.

Östra Ljungby. Klicka på bilden för att förstora den.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2 november 2023