Gå till innehåll

Resultatet av medborgarundersökningen 2023

Vi vill tacka alla som under hösten tagit sig tid att svara på medborgarenkäten, era svar är värdefulla och vi har fått in tillräckligt med svar för att kunna få en bild av hur ni som bor här upplever kommunen.

I augusti skickades SCB:s (Statistikmyndigheten) medborgarundersökning ut till slumpvis utvalda kommuninvånare. Storleken på urvalet varierar beroende på kommunens storlek och är representativt fördelat för att spegla befolkningen i ålder, kön och annan demografi. I Klippans kommuns fall skickas vanligen undersökningen ut till 1200 personer, men vi valde att köpa ett tillägg på fler enkäter och skickade ut medborgarundersökningen till 2000 personer i kommunen.

Svarsfrekvensen för Klippans kommun låg på 32,19 %. Undersökningen är viktig för oss och vi skickar årligen ut undersökningen och hoppas att fler vill vara med och svara nästa gång.

Resultatet av enkäten

Vi kommer nu att titta på resultatet och lyfta detta till politiken för att se vilka områden som kan behöva åtgärder.

Några resultat från undersökningen visar att:

  • 90,7 % av kommunens invånare tycker att kommunen är en mycket eller ganska bra plats att bo och leva på (minskning från 2022). Snittet för riket ligger på 91,8 %.
  • 57,5% av kommunens invånare kan rekommendera andra som inte bor i kommunen att flytta hit (ökning från 2022). Snittet för riket ligger på 62,3 %.
  • 18,3% av kommunens invånare upplever att man har mycket eller ganska stora möjligheter till insyn och inflytande över kommunens beslut och verksamheter (ökning från 2022). Snittet för riket ligger på 18,8 %.
  • 81,7% av kommunens invånare tycker att kommunen sköter sina verksamheter på ett mycket eller ganska bra sätt (marginell minskning från 2022). Snittet för riket ligger på 79,4 %.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
18 december 2023