Gå till innehåll

Resultat från socialförvaltningens brukarundersökning

Klippans kommun har deltagit i årets nationella brukarundersökningar för individ- och familjeomsorgen samt funktionshinderområdet. Undersökningarna genomförs av Sveriges kommuner och regioner (SKR) och samlar in kunskap om hur personer som har möte och/eller beslutad insats från socialförvaltningen upplever kvaliteten i verksamheterna.

Alla personer med möte eller insats inom de valda verksamheterna har fått möjlighet att delta i undersökningen, antingen digitalt eller på papper. Undersökningen består av ett antal frågor, där den som svarar får berätta hur de upplever exempelvis självbestämmande, trygghet, bemötande och delaktighet.

Resultatet av brukarundersökningarna används för att tillsammans med de som har möte och/eller insats från socialförvaltningen utveckla och förbättra kommunens verksamheter. Det är helt frivilligt att delta i undersökningen och alla svar är anonyma.

Brukarundersökningen för myndighetskontakten inom individ- och familjeomsorgen riktar sig till personer som av olika anledning har kontakt med myndighetsutövare inom följande verksamhetsområden:

  • Social barn- och ungdomsvård: vårdnadshavare för barn och ungdomar 0–18 år
  • Social barn- och ungdomsvård: ungdomar 13 år och äldre
  • Ekonomiskt bistånd
  • Missbruks- och beroendevård
  • Funktionshinderområdet

Brukarundersökningen för funktionshinderområdet riktar sig till:

  • Vuxna personer med funktionsnedsättning som bor i boende med särskild service enligt LSS
  • Vuxna personer som har boendestöd enligt SoL
  • Vuxna personer som har daglig verksamhet/sysselsättning enligt LSS eller SoL

Nytt för i år är att undersökningen också riktar sig till barn och unga (13-20 år) och deras vårdnadshavare som tar emot öppna insatser inom social barn- och ungdomsvård. Undersökningen erbjuds såväl de individer som tar emot biståndsbedömda som icke biståndsbedömda insatser.

Undersökningen avseende myndighetsutövning är en besöksundersökning, vilket innebär att samtliga klienter som har möte med socialsekreterare ska erbjudas att besvara undersökningen. Totalt har 106 personer svarat på dessa enkäter. Generellt ligger samtliga svar inom myndigheten i snitt med riket eller högre samt har förbättrats sedan 2022.

Resultatet i korthet

  • På frågan om hur lätt eller svårt det är att få kontakt med sin socialsekreterare svarar 95 % att det är mycket eller ganska lätt. 5 % svarar ganska svårt och ingen bedömer det mycket svårt att få kontakt.
  • 93 % av de tillfrågade anser att det är mycket eller ganska lätt att förstå informationen de får av sin socialsekreterare. 7 % svarar ganska svårt och ingen uppger att det är mycket svårt. Inom myndigheten har det gjorts flera satsningar på att förenkla och förtydliga informationen som ges till klient och för att förenkla informationen ytterligare pågår fortlöpande.
  • 96% anger att socialsekreteraren visar stor eller ganska stor förståelse för den tillfrågades situation och 4 % svarar ganska liten förståelse. På denna fråga har resultatet förbättrats avsevärt och resultatet ligger 10 % högre än rikssnittet för 2023. Förbättringen bedöms vara ett resultat av arbete för ökad delaktighet och inflytande.
  • 96 % svarar att socialsekreteraren efterfrågar synpunkter på hur klientens situation kan förändras, 4 % svarar att socialsekreteraren inte gör det.
  • På frågan om hur mycket man kunnat påverka vilken typ av hjälp man får av socialtjänsten uppger 80 % mycket eller ganska mycket, 18 % ganska lite och 2 % inte alls. Dessa siffror bedöms bero på att viss myndighetsutövning kan anses ingripande i individers liv. Siffrorna står sig högt i förhållande till riket, 11 % högre än det nationella resultatet avseende hög känsla av att kunna påverka hjälpen.

Jämföraren i Kolada är en öppen och kostnadsfri databas för kommuner och regioner. Här kan du jämföra resultatet för individ- och familjeomsorgen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fokusområden utifrån resultatet

Under 2024 kommer myndigheten att arbeta för att förbättra samtliga svar i enkäterna, men också för att förbättra svarsfrekvensen och nå ut till fler inom målgrupperna.

2023 inkom resultat från Boendestöd, Daglig verksamhet enligt LSS samt gruppbostad LSS. Antal möjliga svar inom funktionsstödet var 200 personer och totalt svarade 148 personer på enkäterna inom funktionsstödet. Detta ger en svarsfrekvens om 73 % totalt.

Generellt är svaren på samtliga frågor i de tre undersökningarna positiva och resultaten har förbättrats något sedan 2021 och 2022. Klippans funktionsstöds svar ligger i stort i snitt med riket eller över.

Resultatet i korthet

  • 85% av de svarande inom funktionsstödet säger att de får den hjälp de vill ha, 12 % menar att de ibland får den hjälp de vill ha och 3% svarar nej på frågan.
  • 88 % svarar att de har en känsla av att personalen bryr sig om dem, 9 % ibland och 3 % svarar nej.
  • 80 % skattar att de förstår vad personalen menar, 20 % svarar ibland och 1 % svarar att de inte förstår personalen alls. Utifrån målgruppens svårigheter bedöms detta resultat vara väldigt bra och en tydlig positiv trend kan ses.
  • Gällande trygghet svarar 82 % att de är trygga med alla i personalen, 17 % är trygga med några, 91 % vet vem de ska prata med om något är dåligt, resterande svarar nej på frågan.
  • 79 % svarar att de trivs på sin dagliga verksamhet, med sin boendestödjare eller i sitt boende. 19 % svarar att de ibland trivs och 3 % svarar att de inte trivs.

Jämföraren i Kolada är en öppen och kostnadsfri databas för kommuner och regioner. Här kan du jämföra resultatet för funktionshinderområdet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fokusområden utifrån resultatet

Frågan om trivsel, men också de frågor som handlar om delaktighet och inflytande kommer arbetas med under 2024. Alla brukare ska känna att de kan bestämma om saker som är viktiga för dem samt kring den hjälp de vill ha. Satsningar kommer göras på att öka delaktigheten i genomförandeplaner och i vardagen.

2023 var första gången Öppenvårdens klienter tillfrågades att delta i undersökningen. Undersökningens målgrupp är ungdomar 13+ samt deras vårdnadshavare, vilka tar emot biståndsbedömda insatser. Undersökningen var en besöksundersökning, vilket innebär att samtliga klienter som hade möte med familjebehandlare skulle erbjudas att delta. Totalt inkom 18 svar, fördelat på ungdomar och vårdnadshavare.

Resultatet i korthet

Generellt är svaren inom undersökningen mycket goda och ligger över det nationella snittet.

  • På frågan om klienten vet varför de har kontakt med familjebehandlaren svarade 100 % ja.
  • 78 % uppger att det är mycket lätt att få kontakt med familjebehandlaren, vilket är ett resultat 11 % över rikssnittet.
  • På frågan om klienten får prata med familjebehandlare om saker som är viktiga för dem svarar 89 % att de oftast får det och resterande svarar ibland.
  • Hur nöjd eller missnöjd klienten sammantaget är med stödet från Öppenvårdens medarbetare är 11 % högre än rikssnittet. 94 % är mycket eller ganska nöjda och 6 % mycket missnöjda. Ingen har uppgett ganska missnöjd.

Fokusområden utifrån resultatet

Fokus för 2024 inom Öppenvården är att förbättra svarsfrekvensen, för att svaren ska få högre tillförlitlighet.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
18 januari 2024