Gå till innehåll

Spännande elfiske lockade nyfikna

Julius från Sportfiskarna visar upp fångsten för de nyfikna besökarna Malena, Miriam, Tony, Eliot och Iréne.

Julius från Sportfiskarna visar upp fångsten för de nyfikna besökarna Malena, Miriam, Tony, Eliot och Iréne.

Hur ser djurlivet ut i en å? Det fick besökarna vid Söderåsens nationalpark reda på i lördags då Klippans kommun genomförde ett publikt elfiske tillsammans med Sportfiskarna.

Rönne å är idag en av Skånes viktigaste vatten för bland annat öring, ål och andra fiskar. Det här är djur man sällan ser, fast man vet att de simmar omkring alldeles under ytan. Men i lördags, på ”World Fish Migration Day” kunde besökare vid Söderåsens nationalpark få studera fiskarna på lite närmre håll då Klippans kommun i samarbete med Sportfiskarna genomförde ett publikt elfiske.

En person i vadarbyxor fångar fisk i ett vattendrag med hjälp av elektrisitet.

Med en elhåv i ena handen och en håv i andra fångade Julius från Sportfiskarna upp fiskar ur den lilla ån vid Skäralids nationalpark.

När man elfiskar vadar man ut i vattnet med en håvliknande anordning som sänder ut elektriska inpulser i vattnet vilket bedövar fiskarna tillfälligt. Sedan kan man håva upp fångsten som placeras i ett akvarium som besökarna kan studera på närmre håll. Den som höll i fisket var Julius Jarving Ohlsson från Sportfiskarna.

I håven ligger en elritsa som fångades in under elfisket.

I håven ligger en elritsa som fångades in under elfisket.

Tord Andersson, projektledare för Rönne å-projektet, berättar att evenemanget med elfiske bland annat är till för att locka besökare som får lära sig lite om vilka djur som lever i våra vattendrag och hur viktiga de är för ekosystemet.

Elfisket anordnades via projektet LIFE CONNECTS

Life connects

Sidinformation

Senast uppdaterad:
27 maj 2024